Velkommen til Online Hundetrening 🤎 Kurs og utstyr for hund og eier

Når kan jeg starte med valpetreningen?

des 30, 2020 | Blogg, Treningstips, Valp og unghund

Det har du kanskje lurt på selv? Dette er nemlig et spørsmål jeg får til støtt og stadighet. Mange leter kanskje rundt på nettet, eller stiller spørsmål om valpetreningen i sosiale medier – og blir til tider kanskje mer forvirret enn klok. Det er nemlig veldig mange sterke meninger omkring hund og hundetrening – noe også en fersk valpeeier fort blir å kjenne på.

Har du fått deg valp? Er du en valpeeier? Eller skal du få deg en valp? Da kan kanskje denne artikkelen være noe for deg. Fra valpen din er hos oppdretter, og frem til den er ca 12-14 uker, er valpen i et stadiet som vi kaller sosialiseringsfasen. Dette er en periode i valpens liv hvor den er særdeles tilpasningsdyktig og mottakelig for læring. Det høres ut som en bra tid for trening, ikke sant?

Opp gjennom årene har jeg holdt mange kurs for ferske valpeeiere, og ofte så skulle jeg ønske at elevene kom tidligere på kurs. Mange er redde for å starte valpetreningen fordi valpen er så liten. Mange har også fått råd om å vente en god stund. Og mange tør ikke trene valpen i det hele tatt i frykt for å gjøre feil. Jeg lurer jo litt på hvorfor det har blitt sånn? Skal hundetrening være så perfekt at man ikke tør å prøve seg frem? Det er ikke den utviklingen jeg ønsker for fremtiden i alle fall. Hundetrening er nemlig ikke perfekt. Hundetrening er prøving, og feiling – og læring.

Hvorvidt man har en tanke om å trene valpen eller ikke – så suger den uansett til seg informasjon som en svamp, både før og etter at man har fått familiens lille nykomling inn i hus. Husker du? Valpen er tross alt særdeles tilpasningsdyktig og mottakelig for læring i denne perioden. Valpetreningen er med andre ord i gang i det øyeblikket man får sitt nye familiemedlem. Gir man valpen rester ved middagsbordet, så erfarer den også at ved middagsbordet er det mat. Erfaringer er også noe valpen tar med seg inn i fremtiden etterhvert som den blir større.

Du har kanskje allerede begynt å forstå hvor jeg gjerne vil. Min mening og ikke minst erfaring, gjør at jeg anbefaler å starte med valpetreningen så fort som mulig. Begynn før valpen har gjort seg for mange erfaringer. Det handler ofte om at du som valpeeier blir bevisst på hvordan hundehold du ønsker å ha. Hvordan skal din hverdag med hund se ut? Hvis du kan peke ut noen ting som er viktig for deg, og ha fokus på disse tingene, så har du også et helt annet utgangspunkt for treningen din enn om du ikke har noen målsetninger. For eksempel, så er noen av mine målsetninger:

  • At hunden skal ønske å samarbeide med meg (relevant for all trening)
  • En trygg hund
  • At hunden lytter til meg (at jeg har kontroll på hunden min)
  • At hunden er 100% på innkalling (da kan jeg tilby den mer frihet i hverdagen)
  • At hunden fungerer med andre hunder (både være med, og ikke bry seg om)
  • At den kan å slappe av

Jeg bor på landet og har et fantastisk turterreng rett utenfor døren min. Min livsstil er i skog og mark. Derfor er innkalling for eksempel et svært viktig tema i mitt hundehold. Fordi det er en stor del av hverdagen vår. Hvilke behov man har vil variere fra hundeeier til hundeeier. Hva trenger dere i hundeholdet for at dere skal få en harmonisk hverdag? Er det viktig at hunden kan å gå pent i bånd, så bør man starte med gå-pent trening før valpen gjør seg erfaringer om å trekke i bånd. Da har både du og valpen et helt annet utgangspunkt enn om man skal endre på noe valpen allerede har lært.

Så – hvor tidlig tenker du kanskje? Min anbefaling er å gi valpen noen dager til å akklimatisere seg i nytt hjem. Det er mye som skjer for valpen. Den forlater mor, søsken og alt som er kjent for den. Det viktigste du gjør til å begynne med er rett og slett bare å være den trygge bautaen i valpens liv. Når den føles husvarm er det bare å begynne med fremtidsrettet trening. Sett deg mål.

Hvor mye skal man trene er også et spørsmål jeg ofte får. Det viktigste å tenke på når man trener valp er at man ikke trener for lenge om gangen. En valpehjerne blir fort sliten, og kvaliteten på læringen deretter. Det er bedre med flere og korte økter, enn få og lange. En kort økt kan være på 2-4 minutter for eksempel. Et perfekt avbrekk fra oppvasken, matlaging eller tv-titting. Valper er forskjellige, så noen eksakt fasit er det ikke – noen kan trene lengre, mens andre mister konsentrasjonen før. Man må rett og slett se an sin valp. Det finnes imidlertid noen kjennetegn man kan ta høyde for når man trener, som kanskje indikerer at man har trent for lenge; valpen begynner å bite i deg, valpen finner på andre ting, og at valpen mister både konsentrasjon og treningslyst for eksempel. Da er det bare å korte ned på neste økt. Som tidligere nevnt, hundetrening er prøving, feiling, og best av alt – læring.

Valpekurs er også et sentralt tema når det kommer til valpetreningen. Et valpekurs legges gjerne opp slik at man forebygger potensielle fremtidige utfordringer.  Altså – at man trener valpen innen spesifikke ting før valpen erfarer de tingene som kan gi oss utfordringer i fremtiden. Det er for mange et helt avgjørende kurs for en fremtidig god hverdag med hunden. Det finnes veldig mange aktører å velge blant, og praksisen er også ulik blant de forskjellige aktørene. Mitt generelle råd er at du spør og graver, og at du stoler på egen magefølelse. Et valpekurs bør være lystbetont for både hund og eier.

Nå er det dessverre slik at veldig mange mister muligheten til å delta på valpekurs av geografiske årsaker, eller at tilbudet ikke strekker til. Da kan kanskje et valpekurs online være noe for deg. Her i Online hundetrening tilbyr jeg et valpekurs hvor jeg tar deg gjennom alle mine erfaringer som hundeeier, hundetrener og instruktør. Du får steg for steg undervisning innenfor de mest sentrale temaene i valpetreningen slik som kontakt og samarbeid, belønning, innkalling, gå pent i bånd, ro trening, håndtering, hilsesituasjoner med mer. Vi går også gjennom utviklingsfaser, generell hundetrening, miljøtrening, sosialisering, valpebiting og renslighetstrening med mer. Du har tilgang på kurset i minimum et år fra kjøpsdato slik at du har god tid til trening. Det vil si at du kan gå tilbake i treningen hvis det er noe du trenger mer tid på også. Avslutningsvis, så er jeg tilgjengelig for spørsmål under hele kurset hvis det er noe du lurer på. Mange av mine tidligere elever valgte å melde seg på dette valpekurset før valpen kom i hus slik at de kunne forberede seg til valpen kom. Noen har også valgt å kjøpe seg tilgang til dette kurset i tillegg til et fysisk kurs og synes det har vært en veldig fin kombinasjon. Les gjerne hva noen av våre kursdeltakere har sagt om kurset:

Kurset var informativt og tydelig, og det var forståelige teknikker som var enkle å trene inn. Jeg liker også måten det trenes på, og fokuset på relasjon mellom hund og eier.

Veldig lærerikt kurs. Dyktig instruktør som var tydelig og presis. Har hatt godt utbytte av de ulike modulene med vår valp.

Veldig lærerikt og detaljert forklart, nyttig for meg som aldri har hatt hund før. Flere ulike moduler med gode øvelser og fornøyd med at det er informasjonsskriv man kan velge å skrive ut 

Bra kurs! Korte greie økter og tydelig instruktør. Gøy at det brukes små valper som ikke har gjort det før 

Det var et meget bra kurs. Siden det var nettbasert, var det mulig å gå frem og tilbake mellom modulene. Dette satte jeg spes pris på 

Har du fått deg valp, og ønsker deg å komme i gang med valpetreningen, så er du hjertelig velkommen på kurs hos meg. Kurset finner du her:

>> Gå til valpekurset

Ønsker du mer lesestoff om valpetrening, så kan du lese litt om viktig læring her: Valpens viktigste læring

My cart
Your cart is empty.

Looks like you haven't made a choice yet.