Valpens viktigste læring

For en liten stund tilbake fikk jeg et spørsmål om hva det viktigste jeg lærer valpen min er, og hvorfor – noe som har gitt meg inspirasjon til å skrive dette lille blogginnlegget.

Det finnes nemlig veldig mye viktig å lære valpen. Men hva er viktigst for meg? Sosialisering og miljøtrening er naturligvis noe av det viktigste man gjør med valpen. 
Men, så fokuseres det ofte på øvelser og kommandoer – at valpen skal kunne sitt, ligg, gå pent og komme på innkalling. Den skal også gjerne holde beina på bakken når noen kommer å hilser på. Alt for å få en valp som fungerer godt i hverdagen. Ja, også skal det skje på kortest mulig tid.

Men så finnes det et begrep som jeg synes belyses så alt for sjeldent. Og som jeg anser som svært viktig. Nemlig det å lære valpen å lære.

Men vent – hva betyr det egentlig?
Vel, det handler i all hovedsak om at jeg lærer valpen at ting den gjør får konsekvenser. På denne måten kan jeg nemlig trene slik at jeg kan endre på valpens handlinger nå – og i fremtiden. Jeg kan få mer av det jeg ønsker mer av, og mindre av det jeg ønsker mindre av. Og jeg ønsker selvfølgelig at valpen skal søke denne lærdommen aktivt.

Eksempel på konsekvenser kan være:
Valpen gjør som man ønsker – valpen får en godbit.
Valpen gjør noe annet enn det man ønsker – valpen får ingen godbit.


Ganske basic tenker du kanskje – og ja, i prinsippet så er det ganske enkelt. MEN – det er slettes ingen selvfølge at man får en valp som tenker, og som aktivt søker lærdommen man ønsker å formidle, til tross for at man følger disse prinsippene.

La oss se tilbake på eksempelet for konsekvenser:
Valpen gjør noe annet enn det man ønsker – valpen får ingen godbit.
Hvis dette resulterer i at valpen forlater deg og finner på helt andre ting, så kan man spørre seg hva valpen egentlig har lært?

Det er et helt vanlig scenario på kurs at hundeeieren har hatt det for travelt med innlæring av kommandoer og øvelser, før hunden i det hele tatt har lært å lære. Det grunnleggende fundamentet i hundetreningen mangler. Dette fører i mange tilfeller til at hunden har funnet det å lære, kjedelig, hvilket gjør treningen vanskeligere enn hva den kan og bør være. 

Jeg anbefaler å bruke tid på å observere valpen din. Se etter det valpen din gjør som du liker, og som du vil ha mer av – og deretter, gi valpen en påskjønnelse for det. Hvis du ønsker at valpen din skal holde seg nær deg, gi den en grunn for å holde seg nær deg. Husker du det som ble sagt om konsekvenser? La oss friske opp litt: 
“Valpen gjør som man ønsker – valpen får en godbit”.
Med andre ord, valpen holder seg nær deg – du gir den en godbit. 
På denne måten lærer valpen at det lønner seg å holde seg i nærheten av deg uten at du har bedt den om det. Ganske herlig, ikke sant? 

Ok – men hvorfor lære å lære? Misforstå meg rett – valper lærer hele tiden. Det er konseptet av det å samarbeide, og det å lære systematisk av oss mennesker jeg er ute etter. Hvis treningen gjennomføres riktig, kan det føre til valper og hunder som aktivt søker riktige løsninger, og tar til seg vår veiledning på veien.

Dette temaet synes jeg er så viktig og interessant, at jeg kunne ha blogget om det i evigheter kjennes det som. Men nå har du i alle fall fått noen av mine tanker å tenke på 🙂 Det å lære valpen å lære omhandler forskjellige emner, og disse belyser jeg forøvrig i valpekurset jeg har her på Online hundetrening for den som finner temaet interessant. 
Og du, frem til 21. September 2019 har vi 20% rabatt på valpekurset. 
Rabattkode: 20VALPRABATT (benyttes ved utsjekk).

Mitt tips i dag er uansett å ha fokus på at læring skal være gøy.
Gøy, både for valp og for eier.

Happy training! 🙂 

/Hanne