Velkommen til Online Hundetrening 🤎 Kurs og utstyr for hund og eier

Unngå hopping på bunaden

apr 19, 2023 | Blogg, Hverdagshund, Treningstips

Grillen er klar, huset er pynta med flagg, barnetoget har gått, hunden har fått sløyfe i halsbåndet, og snart ringer gjestene på døra. Det er 17-mai! Dette er for mange en stor festdag hvor man pynter seg, samles og koser seg med god mat og bra stemning.  For en del kan det også knyte seg litt i magen i forhold til hvordan man skal håndtere kombinasjonen, veldig glad hund og veldig fint pynta gjester. Hva tenker du når du hører glad hund som skal hilse? Må det innebære hopping og kaos? Veldig ofte gjør det nettopp det!

Det er flere triks i boka man kan gjøre for å skape en god hilse-situasjon med hunden. Med et raskt google-søk på «hunder som hopper» er det flere råd om hva du skal gjøre når hunden din har hoppet på deg. Alt fra å snu seg vekk, til å kjefte på hunden. Selv har jeg god erfaring med å heller vise hva hunden skal gjøre før den hopper, istedenfor å vente til hunden gjør det vi ikke ønsker, også reagerer etter det.

Før vi ser på hvordan vi kan hjelpe hunden til hilse på en god måte, så synes jeg det er viktig å se for seg hva man synes er en god hilse-situasjon. På den måten blir det enklere å trene mot akkurat det. Er man flere som bor sammen med hunden, kan det også være fint å snakke om det, og bli enige om hva som er en god hilse-situasjon. På den måten har alle samme mål å jobbe etter.

Her er noen tanker om hvordan jeg tenker at en god hilse-situasjon kan se ut ;

  • Det er hyggelig at hunden blir glad for besøk
  • Det er hyggelig at gjestene hilser på hunden hvis de har lyst
  • Hunden skal ha alle fire beina i bakken når den hilser
  • Hunden skal ha et sted den kan legge seg for å finne ro, dersom den selv vil gå dit eller får beskjed om det. På den måten har vi et alternativ vi ønsker at hunden skal gjøre, dersom vi ikke ønsker at hunden skal hilse. For å lære dette kan du lese blogginnlegget vårt om det her; https://www.onlinehundetrening.no/laer-hunden-a-ga-pa-plassen-sin/

Dette hørtes jo riktig så bra ut! Men hvordan får man til dette når besøket kommer? Jo, vi må så klart trene på det. For at hunden skal hilse på en god måte, er det lurt å vise hunden hva jeg ønsker at hunden SKAL gjøre når den hilser. Selv tenker jeg at det er praktisk at hunden har siden til når den hilser. Altså at siden på hunden lener seg inntil beina våre. På den måten får man kost og hilst på hunden, og det er mindre naturlig for hunden å hoppe opp mot personer den hilser på. Nedenfor skal jeg nå forklare stegene for å lære hunden nettopp dette;

STEG 1;
Jeg tar en godbit, og leder hunden i den posisjon jeg vil (siden til). Når hunden er i den posisjon jeg ønsker, sier jeg «Bra». For å få hunden vekk fra meg igjen, og dermed få flere repetisjoner, så sier jeg «vær så god», og kaster en godbit på gulvet. Gjenta dette noen ganger til du ser at hunden forstår. Når du har begynt å få det til litt, kan du sette på en kommando. For eksempel «Hilse». Når hunden er i posisjonen du ønsker, kan du si «bra, hilse, bra, hilse». På den måten knytter hunden noe positivt til ordet og forteller hunden at det den gjør nå er veldig bra.

Før vi går videre, er det én ting som er viktig å huske; jo flinkere du er på dette i hverdagen i alle hilse-situasjoner med hunden din, jo enklere blir det for hunden din og lykkes.

STEG 2;
Når du har begynt å få til STEG 1, er det på tide å øke vanskelighetsgraden. Hvordan øke vanskelighetsgraden er forskjellig fra hund til hund. Noen hunder blir hoppende glad bare for at du kommer tilbake fra do, og andre kunne brydd seg mindre om akkurat det. Hovedpoenget er at du må finne en situasjon hvor hunden blir glad for å se deg igjen. Skap den situasjonen, for eksempel gå ut og inn av døra, og gjør det samme som STEG 1. Altså; si «hilse», led hunden i posisjonen du vil ha hunden, kos litt, og si «bra» og belønn. Si «vær så god», kast godbit, si «hilse» og gjenta rutinene du nå har begynt å skape med hunden din.

STEG 3;
Godbiten må på et eller annet tidspunkt vekk ettersom man ikke ønsker å være avhengig av å alltid ha en godbit på lur for at man skal lykkes. Test STEG 1, men uten godbit i hånda for å lede hunden. Når hunden kommer i rett posisjon, sier du «bra» og gir godbit med den andre hånda.

Nå skal du få se en liten film hvor jeg viser steg 1-3 med hunden min, Wri. Når du har sett denne filmen har du forhåpentligvis også verktøyene du trenger for å gjennomføre de neste stegene du finner videre i innlegget.

STEG 4;
Øk vanskelighetsgraden ytterligere ved å teste dette når du har vært litt lenger borte fra hunden din, og du vet den kommer til å bli superglad! Dersom hunden din synes det er vanskelig uten godbit når du øker vanskelighetsgraden, kan det hende det er lurt å ta frem godbiten for å hjelpe hunden til å lykkes. Etterhvert som man lykkes kan man prøve å ta vekk godbiten igjen.

STEG 5;
Kartlegg om det er flere situasjoner hvor hunden din hopper, slik at du kan starte å jobbe med «hilse» i disse situasjonene også.

STEG 6;
Nå er det på tide å teste dette på folk som kommer på besøk. Gjerne spør noen du kjenner om de kan hjelpe deg, slik at dere får laget en god treningssituasjon på «hilse». Instruer hjelperen din om hva hjelperen skal gjøre slik at dere har mest mulig forutsetninger for å lykkes. Gjerne vis filmen som er laget ovenfor her også, slik at de kan se det i praksis.

Da er det bare for meg å si lykke til med treninga!

My cart
Your cart is empty.

Looks like you haven't made a choice yet.