Velkommen til Online Hundetrening 🤎 Kurs og utstyr for hund og eier

Tips for båndtvangstiden!

mar 28, 2023 | Blogg, Hverdagshund, Produktomtale, Sikkerhet, Treningstips

Treningstips for perioden båndtvangen gjelder.

Båndtvangen trår i kraft 1. april, og her gir vi deg noen velmente tanker og råd i båndtvangstiden (Inneholder reklame)

Fås kjøpt hos PetXL

Det finnes heldigvis noe utstyr som kan være fine hjelpemidler under båndtvangsperioden, slik som en langline. Langline, er som navnet tilsier, en lang line. Langlinen har en krok i enden slik at du kan feste den på hunden din. Man finner disse i flere varianter – materiale av gummi, rund, flat, med grip, uten grip, spesielt egnet i kaldt vær osv. Lengden på en langline er gjerne 10-15 meter, og kan være et godt redskap å bruke i båndtvangsperioden grunnet lengden på linen sammenliknet med et vanlig kobbel. På den måten kan hunden din få mer frihet og får dermed utforsket mer på tur for eksempel. Det er imidlertid flere ting det kan være lurt å tenke på når man bruker en langline. Se for deg at hunden din ser noe veldig spennende, setter fart, og løper av gårde mot det som er spennende. På et tidspunkt vil langlina stramme seg, hunden vil få et kraftig rykk som påvirker kroppen dens, og du vil kanskje få brannsår i hånden eller rundt ankelen dersom lina strammes der når hunden løper. Dette er ikke en god situasjon for hverken deg eller hunden, og kan i verste fall føre til skader.

Med skisseringen av hva som kan skje i bakhodet er det en del grep man kan ta for å unngå at slike situasjoner oppstår.

  1. Bruk sele på hunden, ikke halsbånd. På den måten vil et eventuelt rykk ikke føre til skader på hundens nakke.
  2. Det kan være lurt å bruke hansker når hunden er i langline slik at du unngår brannskader
  3. Det å bruke langline er en treningssak for både deg og hunden din! Akkurat det skal vi se nærmere på under her.
Fås kjøpt hos PetXL

Hvordan bruke langline?
Med all trening er det lurt å sette seg et mål. Et mål i dette tilfellet kan for eksempel være at langlina ikke skal strammes så lenge den er på hunden. Da vil det være veldig viktig å ha en god innkalling på hunden. For å trene innkalling kan det være lurt å ha godbiter eller en leke tilgjengelig. På tur er det kanskje mest praktisk med godbiter, men det viktigste er at du finner ut hva som virkelig motiverer din hund. Det kan være smart å alltid ha godbiter i jakkelommen, slik at du får belønnet god atferd på tur. Det finnes ulike typer godbiter, både når det gjelder smak, størrelse og utseende. Et tips er kanskje å velge noen som ikke drysser så mye hvis man skal ha dem i lommen.

Når man starter å trene innkalling bør man først skape en forventning til ordet man bruker i innkalling. Det kan du gjerne trene på i stuen til å begynne med ettersom det er lite forstyrrelser for hunden der.

  1. Si navnet på hunden, eller ordet du ønsker å bruke som innkallingsord
  2. Si et belønningsord, for eksempel «Yes». Grunnen til at man sier et belønningsord er for at hunden skal vite når det kommer belønning.
  3. Belønn med godbit
  4. Når du ser hunden responderer fint på innkallingsordet i stua, kan du flytte det til et sted hvor det er litt mer vanskelig.

Poenget med å starte i stuen, er for å gi hunden et enkelt læringsmiljø til å begynne med, også avansere etter hvert som hunden mestrer øvelsen. Tar vi hunden ut i et miljø hvor alt rundt er mye mer spennende enn innkallingen din, vil hunden ikke lykkes, og innkallingsordet vil også miste sin verdi over tid. Så; sørg for å kalle inn og putte mange gode erfaringer med innkalling i spareboksen! For hver gang du lykkes med innkallingsordet, vil også innkallingsordet få mer verdi.

Hva gjør jeg dersom hunden ikke kommer på innkalling?
Dersom hunden din ikke kommer på innkalling, gir det deg informasjon om hvor dere er i treningen. Det er ingen krise at det skjer (selv om vi helst ønsker at innkallingen skal lykkes hver gang), men det er viktig at du som hundeeier ser på situasjonen som en mulighet til å tenke ut hvordan det kan være lurt å trene på innkalling videre. Hva gjorde at hunden ikke kom på innkalling? Var det en annen hund som var for nærme? Var det folk som var spennende? Så fort du har kartlagt hva som førte til at hunden ikke kom, er det bare å legge en slagplan. For eksempel, hvis årsaken var at det var en hund som kom litt for nærme, da har man fått informasjon om at miljøer der det er andre hunder kan gjøre det vanskeligere for hunden din å lykkes. Det er flere tiltak man kan gjøre for å gjøre det enklere for hunden;

  1. Når du ser en hund på avstand kan du kalle inn hunden din tidligere, slik at det blir enklere for hunden din. Jo nærmere den andre hunden er, jo mer sannsynlig er det at det øker vanskelighetsgraden for hunden din for å komme på innkalling.
  2. Du kan gå omvei rundt hunden du ser, eller endre retning.
  3. Du kan rope på hunden din, korte inn lina, for så å passere.
  4. Dersom du roper, og hunden din ikke kommer, kan du begynne å rygge bort fra den andre hunden. Med en gang hunden din snur seg mot deg, sier du belønningsordet ditt, for så å belønne. På den måten hjelper du hunden med lina på en god måte.

Vi i Online hundetrening ønsker deg masse lykke til i treninga!

My cart
Your cart is empty.

Looks like you haven't made a choice yet.