Velkommen til Online Hundetrening 🤎 Kurs og utstyr for hund og eier

Koronahundene – noen råd før du kjøper hund

mar 16, 2021 | Blogg, Hverdagshund, Med hjertet for hund, Valp og unghund

Kjære kommende hundeeier.

Normalt sett så liker jeg å dele morsomme ting. Ting som bringer frem et smil, eller ting som gir mennesker glede og motivasjon. Dette innlegget gjør nødvendigvis ingen av delene, men er det en gang jeg vil bruke min erfaring som hundeinstruktør til å rope ‘varsko her’, så er det nå.

Det er ingen hemmelighet at korona-pandemien har ført til en langt høyere etterspørsel etter en firebeint venn enn normale tider ville gjort. Det er nok mange årsaker til det; hjemmekontor, bedre tid, begrensede alternativer for aktiviteter og ensomhet med mer. Jeg er bekymret, og jeg skal fortelle deg hvorfor.

Jeg har jobbet profesjonelt med hund i over 10 år. Den jobben har bragt meg ut på mange stier. Å passe hunder for Ola Nordmann og hans familie, dyrevern, å hjelpe både glade og fortvilte hundeeiere på kurs, og å trene hunder som det har gått skikkelig skeis med har vært noen av arbeidsoppgavene jeg har stått ovenfor. Jobben min har med andre ord bestått av mye glede, men også til tider av fortvilelse.

Dine valg får konsekvenser

En hund er en mangeårig investering. Kanskje 15 år frem i tid hvis du er heldig. Det er et dyr, et levende individ, med egne tanker og følelser som påvirkes av alle valg vi mennesker tar. Valgene skjer på forskjellige stadier, og vi kan begynne med det første stadiet; før man kjøper seg hund. Hvis du leser dette, og har tenkt å kjøpe deg hund, så gjelder dette deg. For valgene du tar akkurat nå, påvirker liv.

Hvor du kjøper hund har noe å si

Visste du for eksempel at akkurat nå, så organiserer utenlandske valpefabrikker seg med folk her til lands for å formidle valper til et marked som blør ut penger for en hund? Mor til disse valpene ser sannsynligvis aldri noe annet enn et lite bur i løpet av sitt liv. Her ligger hun alene, innesperret – uten trygghet og omsorg, og får sannsynligvis kun det mest nødvendige for at hun skal være i stand til å produsere valper. Valpene vokser opp under samme levekår. Når de skal inn til Norge, så kommer de ikke inn på lovlig vis. De smugles over grensen. De som ikke blir oppdaget ligger kanskje i hopetall i en koffert, i en bag, eller i en liten pappeske. Sultne, tørste og redde. I hendene på mennesker som kun bryr seg om penger. De som stoppes på grensen blir avlivet.

Man tenker kanskje at det er bare den ene, men det er ikke det. Dette er en hel industri, som eksisterer fordi vi mennesker ikke er kritiske nok til hvor vi kjøper hund fra.

En pomeranian i bur som illustrerer valpefabrikk

Hunder i valpefabrikker lever under svært dårlige forhold, og holdes kun for å produsere valper som hundeholderen kan tjene penger på.

Penger over etikk og dyrevelferd?

Valper fra valpefabrikker vokser også opp under dårlige forhold. Det tas ikke hensyn til valpenes velferd og helse.

Utenlandske valpefabrikker er ikke et ukjent fenomen, men jeg ser nå også over til Norge med bekymring. Den siste tiden har man observert en urovekkende utvikling også på landsbasis. Valpepriser som skyter i været, og kunstige lovnader til uvitende valpekjøpere som ikke engang den mest erfarne oppdretter kan love bort.

Det finnes for eksempel ingen garantier for at hunden er glad i mennesker, at den ikke er aggressiv, eller at den er den perfekte familiehund. Man kan heller ikke garantere at hunden er frisk. Det er slik som hos oss mennesker – vi kan også ha sykdommer som dukker opp med tid, og som ingen kunne ha forutsett.

Vi må spørre oss selv om hvordan disse utenlandske valpefabrikkene oppstod, også bør vi kaste et blikk over vårt eget samfunn, og se hva som er i ferd med å skje. Penger er på tur til å trampe etikk og dyrevelferd langt ned i gjørma også her til lands.

Våg å stille spørsmål

Mitt råd til deg som skal kjøpe deg valp; våg å stille spørsmål. Gjør undersøkelser. Får du en dårlig magefølelse, eller det er noe som virker «shady», styr unna. Hvis oppdretteren lover deg ting som høres for godt ut til å være sant, så er det sannsynligvis det. Spør om å få se hvordan hundene bor. Ikke godta at valpen leveres på en bensinstasjon. I vårt gratiskurs for kommende hundeeiere finner du et skjema med forslag til spørsmål som du kan stille til den potensielle selgeren. Se på det, kanskje får du litt informasjon i bagasjen som kan hjelpe deg på veien. Ved å være føre var, så bidrar du til 2 ting:

  1. Du minsker risikoen for kjøp av hund fra dårlige kår. På denne måten er du også med på å forebygge dyremishandling og vanskjøttelse av dyr.
  2. Du minsker risikoen for å bli lurt. Det er ikke uvanlig med alvorlige helseproblemer og dårlig mentalitet blant dyr i denne industrien, da helse og mentalitet ikke er relevant for avlsdyrene.

Det finnes gode oppdrettere

Jeg vil gjerne understreke at det finnes dyktige og seriøse oppdrettere der ute som virkelig vet hva de driver med. De bruker årevis på å planlegge og overvåke avl, og avlsdyr. De kartlegger helse (som innebærer langt mer enn en vanlig veterinærundersøkelse), de ivaretar mentalitet (god mentalitet utgjør mye for hvordan din hund kommer til å håndtere livet), de tester hundene sine innenfor forskjellige kategorier, alt etter hvilken type hund det er, og de har dyrevelferd i oppdrettet sitt. Dette kan være like aktuelt for en førstegangsoppdretter som hos en mangeårig oppdretter. Med andre ord – det finnes bra mennesker du kan handle hund av.

Fremtiden er ditt ansvar

Det andre stadiet over hvordan dine valg påvirker ditt potensielle familiemedlem, er hvor dedikert du har tenkt å være til oppgaven. Hvis du har vært gjennom det første stadiet og funnet en bra plass å kjøpe deg hund fra, så er du på god vei. Den dyktige oppdretteren vil ha mye å si for ditt kommende familiemedlem, og hva valpen opplever i den første delen av sitt liv. Når valpen kommer hjem til deg er det imidlertid ditt ansvar, og dine valg vil påvirke fremtiden for det intetanende lille nøstet du har fått hjem. Visste du for eksempel at man må lære valpen å ikke tisse innendørs? Eller at man må lære valpen å være hjemme alene? Eller at valpen kan stikke av, med mindre du lærer den å komme på innkalling? Dette er nemlig ikke kunnskap den er født med. Det er du som må trene valpen slik at den kan fungere godt i livet den skal leve sammen med deg.

Jeg hører ofte at «det å ha hund er ingen rakettforskning», og det skal jeg si meg helt enig i. Det er imidlertid et eget fag, og ikke uten grunn. En hund er en annen art enn oss mennesker, med et helt eget språk. Den største utfordringen jeg møter på kurs er frustrerte hunder og hundeeiere som rett og slett ikke forstår hverandre. «Den hører ikke etter», «jeg har prøvd alt» – også viser det seg at hverdagen blomstrer for både hund og eier når man får integrert litt ny kunnskap, og ryddet opp i kommunikasjonen. Akkurat det er jo en av de fine sidene med jobben, nettopp fordi det har så mye å si for både hund og eier. Livet består jo som kjent mest av hverdager.

Å lære om hund og trening av hund kan være avgjørende for hvordan hverdagen med hund ser ut. Et godt samspill, og samarbeid er en av flere viktige grunnpilarer for en god relasjon mellom hund og eier.

Kunnskap, forståelse og viljen til å lære

Å ha tid til, samt være villig til å lære er derfor en viktig del av det å ha hund. Selv har jeg hatt hund så lenge jeg kan huske, og jeg har fortsatt mye igjen å lære. Man blir nemlig aldri utlært. Jeg kom en gang til et stadie hvor jeg tenkte at «himmel og hav, jo mer jeg lærer, jo mindre skjønner jeg at jeg kan». Heldigvis trenger man langt ifra å være utlært for å ha hund. Man trenger verken å være hundeinstruktør eller verdensmester heller. Men man bør være bevisst på ansvaret det er å ha hund, og man bør være beredt til å investere både tid og engasjement i sitt nye familiemedlem.

Et kurs eller to kan være en veldig smart, og en svært langsiktig investering. Helst tidlig, slik at fokuset blir å forebygge problemer, i stedet for å fikse problemer. På et kurs hvor man forebygger problemer vil du lære hvordan du jobber for å unngå utfordringer som mange hundeeiere sliter med. Mange tenker at det kanskje ikke er så viktig, og det synes jeg er trist. Jeg synes det er trist fordi jeg har sett så mange hundeeiere som kommer på kurs først når ting har blitt et problem. Da har ting kanskje gått så langt som at hundeeieren knapt vil gå tur med hunden sin fordi man synes det er flaut at hunden oppfører seg som den gjør. Det er mange årsaker til det, som jeg kanskje skal ta for meg i et annet blogginnlegg, men det er trist fordi jeg får vondt av hundeeieren som har det slik, og jeg får vondt av hunden som kanskje ser mindre av nabolaget som følge av situasjonen de befinner seg i. Det tristeste av alt er at hundeeieren synes det er så vanskelig, og flaut å be om hjelp. Det er et lite tankekors i dagens hundesamfunn.

Kurs er ingen garanti for suksess, for det er flere faktorer som spiller inn, men:

  1. Du lærer om hund og trening av hund. Hvordan dere skal kommunisere og forstå hverandre. Dere lærer å samarbeide.
  2. Du lærer å forebygge fremtidige utfordringer.
  3. Du kan få svar på konkrete spørsmål som du lurer på.

Mitt råd er derfor at du forbereder deg på å lære om hund, og trening av hund. At du setter av tid til å samhandle med hunden din, enten det er i form av turer, hjernetrim, kurs eller andre aktiviteter dere kan gjøre sammen. Til gjengjeld vil du få verdens beste venn som elsker deg over alt på jord.

Når ikke alt går som planlagt

Det siste stadiet av valg er hvis ting ikke går som det skal. Noen ganger ble det ikke slik man hadde tenkt. Det kan være flere vinklinger på dette problemet; for eksempel at du har gjort ALT etter boken, og allikevel så har du kjempeproblemer. Kanskje hunden er syk. Kanskje den har en mental brist. Hva gjør man da? Det finnes variabler her som man ikke råder over. Det skjer. Og da blir det vanskelig.

I andre tilfeller kan det være at det å ha hund ikke ble som du hadde tenkt deg fordi tiden plutselig ikke strakk til, eller at man havnet skjevt ut med treningen. Enkelte problemer kan ta lang tid å trene bort, fordi man må endre på hvordan hunden har det inni seg. Eksempelvis, så kan man ikke bare si til en hund som er usikker at den skal slutte å være usikker. Slik er det med oss mennesker også. Å overvinne usikkerhet tar tid, og dedikasjon. Er du da villig til å ta jobben?

Hjemløse hunder i Norge

Dette punktet er kanskje ikke så nært for folk flest, men jeg velger å ta det opp, fordi det er skremmende hvor mange hunder det er her i Norge som i utgangspunktet mangler et hjem. Omplasseringsbyråene er som regel proppfulle, og ofte er det hunder med en eller annen bagasje som gjør at de ikke er like attraktive som en liten hundevalp. Dette er hunder som enda ikke har «sitt menneske», og som mangler sin mening med livet. Det finnes egentlig for få omplasseringsbyråer hvis man ser på behovet, og jeg er bekymret for fremtiden hvis det stemmer slik mange i bransjen spår; at det kommer en «korona-bølge» av hunder for omplassering, og som må utredes for problemer i fremtiden.

Min bønn til deg, kjære potensielt kommende hundeeier, er at du tar dette innlegget til ettertanke, og at vi sammen jobber for at Norge skal være en god hundeeier-nasjon. Jeg skal gjøre så godt jeg kan ved informasjonsspredning, også håper jeg du velger å lytte.

Takk for at du tok deg tid til å lese dette innlegget <3 Kjenner du noen som kanskje skal kjøpe seg hund? Del gjerne.

NB! Her i Online hundetrening har vi gratiskurs for deg som skal kjøpe deg hund. Det finner du her: Gratiskurs. Vi har også eget valpekurs online for en god start. Her svarer jeg deg på spørsmål under hele kurset hvis det er noe du lurer på. Kurset finner du her: Valpekurs. Velkommen skal du være.

My cart
Your cart is empty.

Looks like you haven't made a choice yet.