Mange av oss har i disse tider vært hjemme mer enn vanlig. For de fleste hunder er dette et hyggelig selskap, samt en trygghet for dem. Men hvordan skal du trygge hunden på å være alene hjemme etterhvert? Kan dette trenes? Svaret er ja!
Det finnes flere tilnærminger til å trygge hunden på å være hjemme alene, og her kommer det noen tips.
I det daglige.
Mange hunder liker å følge etter oss uansett hvor vi går hjemme, og kanskje ligger hunden også i senga? Det er opp til hver enkelt av oss hvordan vi ønsker hundeholdet skal være. Men det er noen ting det kan være lurt å være bevisst på. Tenk deg at hunden din får være sammen med deg hele dagen, og kanskje også på natten. Overgangen fra at vi er tilgjengelig hele tiden, til å være alene hjemme i flere timer blir da veldig stor, og for noen hunder kan dette oppleves som utrygt.
TIPS! Det kan være fint for hunden å ha en egen ro-plass. En ro-plass bør være innenfor et avgrenset området.
EGEN RO-PLASS
Selv har jeg en avgrenset ro-plass med barnegrind under trappa til hunden min. Det er flere grunner til at ro-plassen er avgrenset. Hunder har ofte enklere for å falle til ro dersom de slipper å «passe på» et større område. Når ro-plassen er avgrenset gjør det også at vi eiere har mer kontroll på hva hunden har tilgang til. Noen hunder kan finne på en del sprell når de er alene hjemme. Det kan være at de ødelegger ting, eller det kan være at de spiser noe de ikke skal spise. For min hund er ro-plassen en plass hvor hun sover på natta og en plass hvor hun kan gå til når hun trenger å få ro. I en hektisk hverdag med barn og alt som hører med, så er det ekstra viktig at hunden min får mulighet til å trekke seg litt unna når hun trenger det. Men ikke minst er ro-plassen en plass hunden min kan være når hun er alene hjemme. Hun oppfatter plassen som en trygg plass hun kan slappe av, og det er målet med en slik plass. Men hvordan trener man dette?
Start med å ha hunden på ro-plassen når den er sliten.
Hunden kan kanskje være sliten på kvelden? Eller etter en lang tur? Eller kanskje etter hunden har søkt godbiter i hagen? Hver hund er forskjellig, så prøv å legg merke til når din hund faller mer til ro i løpet av dagen. Når du merker at hunden er sliten/har falt mer til ro, så lokk den bort til ro-plassen og legg noen godbiter eller litt hundefór der. Hold deg i nærheten så hunden ser deg. Det er viktig at hunden blir trygg på å være på ro-plassen når du er i samme rom først. Etterhvert kan du kanskje gå litt lenger unna slik at hunden ikke ser deg. Dersom hunden blir urolig på ro-plassen har du kanskje gått for fort frem. Da er det viktig å gå tilbake til å være helt i nærheten av ro-plassen igjen. I startet skal man altså ikke gå ut av huset, men trygge hunden til å være på ro-plassen når du er inne.
Først når du merker at hunden virker trygg og rolig på ro-plassen når du er ute av rommet, men fortsatt hjemme, er det på tide å begynne å trene på å gå ut. Gjerne start med å bare gå utenfor utgangsdøra og lytt om det er rolig eller urolig. Dersom det er rolig er det kjempebra, og man kan gå inn igjen etter en liten stund og rose hunden. Dersom hunden høres urolig ut har du kanskje gått for fort frem. Det kan være lurt å avvente litt og se om hunden roer seg av seg selv i løpet av de første minuttene. Dersom det blir rolig etter kort tid, så gå inn igjen og rose hunden. Hos enkelte hunder kan det være greit å ikke gjøre så mye ut av at den er rolig på ro-plassen. Noen hunder kan bli ganske gira når du roser, og da blir litt av poenget borte med å rose for ro. Det viktigste er at hunden lærer seg ro – og erfarer at hundeeier kommer tilbake. Her må man se an hunden sin.
Vi mennesker kobler forskjellig modus til forskjellige aktiviteter. For eksempel forbinder vi kanskje en fotballkamp med spenning og gøy, og vi kan forbinde sofaen med avslapping. Det betyr at kroppen lettere går i avslappings-modus når vi er sofaen, fremfor at vi drar på en fotballkamp. Slik er det for hunder også, og det er derfor viktig at vi skaper en forventing om et rolig modus på ro-plassen.
Start med korte økter, og ha fokus på at hunden skal få mange gode ro-opplevelser. For jo mer vi trener på en ting, jo bedre blir vi. Dette gjelder både gode vaner, og mindre gode vaner. I hjemme-alene-trening gjelder det samme. Dersom hunden får trent mye på å være urolig og bråke når den er på ro-plassen, jo mer flink blir den på det. Derfor er det viktig at man går sakte nok frem slik at hunden får trent mange ganger på å være rolig og trygg på ro-plassen.
Når vi går fra hunden.
Vis hunden at det er naturlig at hunden skal være på ro-plassen. Det kan man gjøre ved å vise hunden hvor den skal ligge, og en liten avskjed. Selv pleier jeg å si «kommer snart», også går jeg ut. Dersom eier gjør mye ut av selve separasjonen kan det oppmuntre til separasjonsutfordringer.
Hjernetrim og fysisk aktivitet.
Vi går flere turer om dagen med hunden vår. Men visste du at hvis hunden din får litt enkel hjernetrim så er den ofte mer tilfreds og go´sliten?
TIPS! Når hunden skal være alene hjemme i flere timer på dagen kan man legge inn litt hjernetrim i tillegg til den daglige morgenturen. Det trenger ikke å være så avansert. For eksempel kan man la hunden få maten sin utover gulvet eller plenen. På den måten må hunden jobbe litt mer for maten. Dersom hunden din ikke pleier å få mat på morgenen, kan du bruke godbiter. Et annet tips er å trene på et par triks på tur. Det kan være alt fra at du belønner når hunden ser på deg, til sitt, dekk eller andre morsomme ting som snurr og slalåm mellom beina. Litt trening nå og da kan også styrke båndet mellom deg og hund, så her er det flere gode grunner for å trene litt. Det finnes også flere hjernetrim-spill til hunder som man kan kjøpe.
Blir det veldig lange i dager er det lurt å få noen til å hjelpe til å lufte hunden på dagen. Kanskje har du en god nabo, noen venner eller familie som kan hjelpe til? Det finnes også flere firmaer som lufter hunder.
Og sist, men ikke minst er et viktig at hunden alltid har vann tilgjengelig på ro-plassen sin.
Lykke til!