Velkommen til Online Hundetrening 🤎 Kurs og utstyr for hund og eier

Hvorfor er bakpartskontroll så viktig i rallylydighet?

des 14, 2020 | Blogg, Hundesport, Treningstips

Jeg har alltid synes at det å jobbe med bakpartskontroll og posisjonen til hund er veldig gøy! Kanskje var det all latteren og de positive kommentarene når den søte Schapendoes min ivrig kastet bakparten etter meg i vendinger? Dette tente nok en motivasjon for å fortsette å lære mer om bakpartskontroll. Schapendoesen startet jeg å trene da jeg var 15 år gammel, og har siden den gang trent hund aktivt. Nå er jeg 31 år, og har holdt mange kurs rundt om i Norge opp gjennom årene – hovedsakelig i rallylydighet. Ekvipasjene er alt fra helt ferske, til de som satser mot internasjonalt mesterskap. For meg er det å holde kurs en stor inspirasjonskilde, og ikke minst gir det mange muligheter til å finspisse metoder.

Rallylydighet er en sport som består av at man utfører flere forskjellige momenter over en relativt kort strekke. Dette er noe av vanskelighetsgraden i rallylydighet. Man kan få utallige kombinasjoner av øvelser man skal gjøre, og transportetappen mellom øvelsene er kort. Når jeg holder kurs ønsker mange hjelp med en del øvelser. Når vi tar for oss øvelsene, og setter de inn i en bane, så viser det seg ofte at det ikke er øvelsene som er utfordringen.

Se for deg at hunden kommer til et skilt som heter «snurr». Hunden går så med fører direkte fra snurr og videre inn i transportetappen. Hunden har ikke helt formening om hvor posisjon er, men går på førers venstre side. Hund og fører kommer noenlunde sammen inn mot neste øvelse som er «270 grader venstre». Med litt klabb og babb kommer man seg greit gjennom den øvelsen også, og videre inn i en fortsatt noe rotete transportetappe. Kanskje kommer man seg gjennom uten trekk, kanskje ikke.

Det som ofte er utfordringen er manglende forståelse for hvor rett posisjonen på fot er. Med tanke på at rallylydighet er en sport som består av mange momenter på kort tid, så er det lett å fokusere kun på å utføre og trene det som står på skiltene. Men hva skjer når man glemmer den viktige biten med rett posisjon på fot? Jo det går utover utførelsen av skiltene.

Her kommer vi altså til en av grunnen for hvorfor rett posisjon på fot er viktig. For meg er det å jobbe med bakpartskontroll en svært effektiv måte å stadfeste rett posisjon på fot for hunden. Måten jeg forklarer hunden min hvor posisjonen skal være, samt mitt målbilde om hvordan jeg ønsker hunden skal bevege seg, er viktig. Når jeg har forklart hunden min dette godt, vil det føre til mer tighte øvelser, som igjen fører til at vi bruker mindre plass på å utføre øvelsene. Mindre plass på å utføre øvelsene betyr igjen lenger transportetappe til neste skilt. Lenger transportetappe betyr at ekvipasjen har mer tid til å være klar for det som skal utføres på neste skilt. Og ikke bare mer klar, men også et godt utgangspunkt fordi hunden er i rett posisjon når man starter å utføre neste øvelse. Ringvirkningene av en god bakpartskontroll, og dermed god posisjon, er enorme. Dette vil utgjør en stor forskjell på helheten! Jeg vil si at for mange er dette den siste brikken som mangler for en god utførelse i rallybanen.

Illustrasjon av rallylydighet som er en hundesport
Foto: Elin Hagestande
Rallylydighet
Foto: Heidi Dubourgh Pedersen
Foto: Thorstein Buind Nordby

BAKPARTSKONTROLL

Tilbake til øvelsene i rally. Hvorfor synes jeg bakpartskontroll er nyttig her? Bakpartskontrollen bidrar som sagt til at hunden utvikler en forståelse for hvor posisjonen sin er. Det gjør at hunden sitt utgangspunkt for utførelsen er god. Målbilde mitt for bakpartskontroll er at hund og fører alltid skal flytte seg sammen. Og med det mener jeg at hunden sin bakpart skal starte når mitt fotarbeid starter. Dette fører til rene øvelser, som igjen minsker sjansen for kluss og trekk. Ikke minst ser det lekkert ut.

Hurra for god bakpartskontroll! Synes du fortsatt at bakpartskontroll er en utfordring for deg? På kurset mitt «Bakpartskontroll og rygging på fot» ser du innlæring av bakpartskontroll, hvordan du kan bruke det i øvelser, samt innlæring av en stødig rygging på fot. Jeg gir deg også en godt innblikk i mine tanker rundt målbilde for bakpartskontroll, og du får flere tips underveis.

https://online-hundetrening.no/p/bakpartskontroll-og-rygging-pa-fot

My cart
Your cart is empty.

Looks like you haven't made a choice yet.