Årets nyttårsforsett – sikre din firbeinte bestevenn

Skrevet av: Martine F. Nygaard, veterinær og produktsjef dyreforsikring.
Opprinnelig postet 01.01.2020, men innlegget er flyttet som følge av ny hjemmeside.

Nytt år og blanke ark. Om det ikke lå en hundeforsikring under juletreet, bør du benytte anledningen til å begynne 2020 med å gi trygghet for deg og hunden din. 

Som forsikringer flest, er hundeforsikring noe man ofte ikke tenker på før uhellet er ute. Da er det for sent. Om du har hatt hund før, og måttet oppsøke veterinær enten for akutt sykdom eller som følge av en ulykkesskade, er du nok klar over at dyrlegeregningen fort kan bli høy. Er du førstegangs hundekjøper, vil du muligens få bakoversveis første gang du skal trekke kortet på veterinærkontoret. Det er utrolig vondt å havne i en situasjon der det finnes behandling for å redde hundens liv, men du er nødt til å takke nei av økonomiske grunner.

En god venninne av meg ringte fortvilet en søndagskveld i september. Hennes irske setter hadde stukket av og blitt påkjørt. Jeg var på vei hjem fra fjellet, og hadde ingen andre muligheter til å hjelpe henne enn å anbefale en døgnåpen klinikk i Oslo sentrum. Det viste seg at Cera hadde brukket begge underarmsknoklene i det ene forbeinet, og måtte opereres.

Venninnen min ringte igjen noen timer senere, og veterinæren som hadde hjulpet henne, hadde satt seg ned og snakket om behandlingsmuligheter og pris etter at diagnosen var fastslått med røntgen. Det beste for Cera var å oppstalles med smertestillende til dagen etter, for så å opereres. Det ville koste 30-40 000 kroner. Hun hadde blitt veldig overrasket over hvor dyrt det var, men var utrolig glad for at hun hadde forsikring. Som hun sa, ville hun strukket seg langt for å fått det til uansett, men i en situasjon der hun var i sjokk over å se hvor vondt hunden hennes hadde det, var det så godt å slippe å tenke på hvordan hun skulle finansiere behandlingen.

I takt med at veterinærprisene øker, forsikrer flere og flere hundene sine

Heldigvis ser vi en positiv trend, og stadig flere velger å forsikre hundene sine. Likevel er de norske hundene langt dårligere dekket enn for eksempel nabohundene i Sverige. I Norge er det nå ca. 40% av alle dyreeiere som har forsikret kjæledyrene sine, mens i Sverige antar man at ca. 80% er forsikret. Jeg tror dette har en sammenheng med at de svenske veterinærprisene har vært to hakk over våre priser de siste tiårene. Nå som flere og flere klinikker blir kjøpt opp av større kjeder, de fleste av dem svensk-eide, vil vi nok se en utligning av denne prisforskjellen.

I tillegg har utviklingen i veterinærbransjen gått i et forrykende tempo. Det tilbys mer avanserte metoder både for diagnostisering og behandling enn før, og utstyr som CT- og MR-maskiner koster. På en stor dyreklinikk, vil du også oppleve at nesten all ekspertise er samlet under samme tak. I mange tilfeller får du derfor hjelp til å komme til bunns i hva som feiler hunden din samme dag, uten henvisninger og lange ventetider. I takt med denne utviklingen, øker prisene, og når det ikke finnes noe offentlig støtte for kjæledyr i Norge, blir det naturligvis hundeeierne som må betale for det tilbudet som finnes.

Som praktiserende veterinær, har jeg ofte kommet i kontakt med dyreeiere som heller vil lage en sparekonto til dyret i tilfelle de havner i en situasjon med plutselig store utgifter. Problemet er at du nå må spare betydelige summer for å ha nok på denne sparekontoen om hunden blir alvorlig syk eller skadet. Det sies jo at et uhell sjelden kommer alene, og en del hundeeiere opplever at hunden er frisk som en fisk i to år, for så å enten blir syk eller skadet flere ganger i løpet av et år.

Det er ikke alle sykdommer og skader som kan eller skal behandles, men den aller viktigste funksjonen til en hundeforsikring, er at du har mulighet til å ta en avgjørelse basert på hundens beste, og ikke økonomien.

Tenk ekstra over dette når du kikker på hundeforsikring

Når du kjøper forsikring hos If, velger du selv hvilken dekning du vil ha. Den høyeste årlige summen du kan velge, er i dag på 50 000 kroner. De fleste kundene våre velger en årlig sum på 30 000 kroner. Med markedets laveste egenandel på 20%, kan man sende inn erstatningskrav for både store og små skader.

Jeg anbefaler alle å lese gjennom hundeforsikringens vilkår, slik at man vet hva forsikringen dekker, og ikke får seg en negativ overraskelse når man først står med regningen i hånden. Ulykkesskader og de aller fleste sykdommer dekkes av hundeforsikringen, men noen raser har unntak for spesifikke sykdommer som ikke dekkes. Det kan for eksempel være operasjon av luftveier, den bløte gane og svelget hos flatnesede hunder.

For deg som ikke har kjøpt hund enda, men er i vurderingsfasen, vil det være lurt å både sjekke de rasespesifikke begrensningene i forsikringen, samt sjekke prisene våre for forskjellige raser på nettsiden vår. Prisen gjenspeiler hvor frisk rasen er, så om du ønsker en hund som statistisk sett er friskere og lever lengre, bør du også velge en hund som er billig å forsikre.

Ikke alt er dekket av forsikringen

En del hundeeiere jeg har hatt på klinikken, blir overrasket over at de fleste forsikringsselskap ikke dekker forebyggende behandling som vaksine, kloklipp og tannrenns. Når jeg får inn en valp til vaksinasjon og helsekontroll, er jeg derfor nøye med å opplyse om at det er lurt å trene på både kloklipp og pussing av tenner fra ung alder. Med litt tid nedlagt i å gjøre hunden fortrolig med disse prosedyrene, unngår man unødvendige veterinærutgifter.

Husk at alle forsikringsselskap har en karenstid. Sykdom som oppstod før forsikringen ble tegnet, dekkes ikke. Hos If er karenstiden 20 dager, som vil si at sykdom som oppstår de første 20 dagene i forsikringstiden ikke dekkes. Dette er for å sørge for at man ikke tegner forsikring etter at man faktisk har sett symptomer på sykdom, og er nok en god grunn til å tegne forsikringen tidlig i hundens liv.

I de kritiske situasjonene

Det tristeste vi opplever som veterinærer, er å ikke kunne hjelpe dyr som kunne fått behandling og blitt friske igjen med god prognose fordi hunden ikke har forsikring og eierne ikke er økonomisk rustet til en slik uforutsett utgift. Særlig ved akutte tilfeller, som magedreining, frakturer eller livmorbetennelse, står det som regel mellom operasjon eller avlivning. Prisene på slike operasjoner varierer både fra klinikk til klinikk, men også mellom tidspunktene for når operasjonen må skje. En magedreining på nattestid, kan fort koste opp mot 40 000 kroner med oppstalling til dagen etterpå.

Mitt råd til alle dere som vurderer å kjøpe hund, eller allerede har fått et firbeint midtpunkt i familien, er derfor å tegne en forsikring så fort som mulig – la 2020 bli året der hunden også er godt sikret.

Ønsker du å finne ut hvor mye det koster å forsikre din hund? Det kan du enkelt finne ut av ved å trykke her: Sjekk pris på hundeforsikring